Waarom tapen?

Tape in sport en therapie

In de sport en in paramedische zorg zien we het gebruik van gekleurde strips toenemen. Is het geloof of zit er toch iets achter? De tapes zijn steeds meer een gebruikte interventie. Een extra hulpmiddel om behandeldoelen sneller te bereiken.

Vele jaren geleden we de eerste voetballer met de elastische tapes op zijn knie. Steeds meer sporters gingen de tape gebruiken, waardoor het steeds meer onder de aandacht kwam. Ook binnen de fysiotherapie bleef het niet onopgemerkt. De tapes ondersteunen andere interventies die toegepast worden in de behandelkamer.

Maar wat is nu de meerwaarde van de elastische tape?
De tape stimuleert sensoren in de huid. Hierdoor wordt het zenuwstelsel in het lichaam geactiveerd. Uit de praktijk blijkt dat deze reacties te sturen zijn door verschillende technieken te hanteren. Zo kunnen we de pijn beïnvloeden alsook bewegingen sturen en leiden. Bovendien is er ook een direct mechanisch effect waar te nemen. Tape tilt de huid op waardoor de ruimte onder de huid “geopend” wordt. Dit passen we toe bij zwelling en lymfoedeem. Op deze manier zijn er verschillende reacties uit te lokken die het herstelproces kunnen optimaliseren.

De drie grote peilers achter het gebruik van de tape zijn:

  • Stimuleren van het “zelfgenezingsvermogen” van de patiënt/sporter
  • De tape ondersteund de grondbeginselen van de kinesiologie
  • Het effect is grotendeels afhankelijk van de kunde van de professional.

 

Is tape de allesomvattende interventie?

In het praktijkveld wordt de tape als extra interventie toegepast. Dit om sneller tot een resultaat te komen. Het weefsel kan optimaal regenereren. Het ondersteund en activeert belangrijke herstelprocessen in het lichaam. De tape kan dus blokkades die het herstelproces vertragen verminderen dan wel oplossen.

We zien dat de tape, mits goed aangewend, een sneller functioneel gebruik van het weefsel toestaat. Hier geldt zeker de regel: anatomie bepaalt functie en andersom.

Daar zien we ook de beperking. Voor spierkracht vergroting moet je actief belasten en trainen en dit neemt de tape niet over. De tape kan de uitgangspositie/basiswaarden optimaliseren voor deze training.

Gebruik door professionals!

Vele professionals gebruiken de tape met succes. De resultaten liegen er vaak niet om. Toch moeten we ervoor gaan zorgen dat we deze extra Tool kunnen onderbouwen met studies en onderzoeken. Upgraden van tapen naar evidence based medicine. Deze Site hoopt een bijdrage te leveren in dit proces.

Laatste nieuws